Jokainen tarvitsee Plan B:n ja Plan C:n, D:n, E:n…

folder_openSelkeä mieli, Selkeä palvelu, Selkeä suunta

Sparrailin tänään toimitusjohtaja-ystävääni, joka oli saanut yllättäen viestin työnantajaltaan, että hänen palveluksiaan ei enää tarvita. Onneksi hänen mielensä oli heti täynnä uutta vaihtoehtoista toimintaa. Kaikilla ei ole. Siihen on monta syytä. Yksi niistä on kulttuurinen uskomus, että meidän pitäisi aina olla ”All in”. Ajatus, että varasuunnitelma, saattaa vaarantaa varsinaisen suunnitelman onnistumisen. Historia on täynnä kertomuksia sotilaskomentajista, jotka ovat polttaneet siltoja ylitettyään ne tai upottaneet laivastonsa saavuttuaan päämääräänsä.

Kun aloitin ensimmäistä kertaa yrittäjänä, monet neuvot tuntuivat tukevan Plan B:n hylkäämistä. ”Sinun pitää ensin tulla tunnetuksi yhdestä asiasta.” neuvoi yksi. ”Tee tarkka liiketoimintasuunnitelma ja pysy siinä, kunnes onnistut” tiesi toinen. Usein Plan B:stä ajatellaan, että se on vaihtoehtoinen tai täysin erilainen suunnitelma. ”Jos en onnistu yrittäjänä, menen takaisin töihin.” Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Plan B voi olla nykyisen prosessin lisä tai jatke, tapa tehdä asioita eri lailla, uusi tarjoama, vaihtoehtoja kumppanuuksille, toimittajille, asiakassegmenteille. Tai se voi olla kaiken kattava ajatus joustavuudesta – siitä, että ratkaisu löytyy, tapahtui mitä vaan.

Tällä kokemuksella mikä minulla on yrittämisestä ja johtamisesta sanon, että jokaisella yrittäjällä ja johtajalla tulisi olla Plan B…. ja Plan C, D, E, F, G… Ensimmäinen versio tuotteesta tai palvelusta ei välttämättä ole sitä, mitä markkina haluaa ostaa. On mukauduttava ja muututtava, tehtävä tuotteesta haluttava. Voi myös olla, että markkina ei ole valmis tai halua tuotetta ollenkaan. Sen ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa sitä, että uudesta yrittäjästä ei ole yrittäjäksi, tai tehtävään palkatusta johtajasta johtajaksi. Organisaatiot muuttuvat, positiot muuttuvat, työtehtävät alkavat ja loppuvat. Koko ajan tarvitaan uudenlaista osaamista ja ajattelua. On täysin järjetöntä olla varautumatta muutokseen.

Kun vähän miettii, alkaa monista johtamisopeista, kuten Leanistä, Kaizenista, palvelumuotoilusta ja kokeellisesta kehittämisestä löytyä vahvistusta avautumisesta useammalle mahdolliselle plänille ja lopputulemalle… Eniten palvelumuotoilussa ja kokeellisessa kehittämisessä minua viehättää ajatus siitä, että epäonnistuminen on onnistumista. Vain epäonnistumalla opimme ymmärtämään, mitä asiakas oikeasti haluaa. Kun aloitetaan, ei tiedetä mikä todellinen lopputulos on. Vain epäonnistumalla opimme ymmärtämään, miltä onnistuminen todella näyttää.

Juu, ei ole kivaa, kun optimaalinen alkuidea ei onnistunutkaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maailma ei tule koskaan valmiiksi. Ainoa asia, joka on varma, on asioiden väliaikaisuus, epävarmuus, muutos ja kehitys. Tänään todellisuus näyttää erilaiselta, kuin sen eilen kuvittelin. Tämä koskee meitä kaikkia – yrittäjiä, työnantajia ja työntekijöitä yhtä lailla.

Rakenna itsellesi päätöksentekopuu, tai yksinkertaisesti vain varaudu henkisesti siihen, että sinun pitää muuttaa suunnitelmaasi – Ja, että se on ihan OK. Muista Thomas Edisonin kuuluisat sanat:  

”When you have exhausted all possibilities, remember this – you haven’t.”

Mihin sinun pitäisi nyt varautua? Mikä on sinun Plan B:si?

Lue myös

Valikko