”Voinks mä oikeasti sanoa noin?”

folder_openSelkeä mieli, Selkeä suunta, Selkeä tarina

”Voinks mä oikeasti sanoa noin?”

Siinä kysymys, jonka olen kuullut jo useamman kerran, kun olen sparrannut yrittäjien myyntitarinoita Tarinaleirillä tai henkilökohtaisessa Selkeä tarina -sparrauksessa.

Usein seuraava kommentti, jonka kuulen, on ”Niin, noinhan mä oikeastaan haluan sanoa, mutta…”

Tämä on yksi suurimmista syistä, miksi kiinnostuin mielen toiminnan ymmärryksestä. Se, että sinulla on mukaansatempaava tarina on tärkeää. Vielä tärkeämpää on se, että olet aidosti ja ylpeästi oma itsesi, ja omistat oman tarinasi.

Olemme valtavan osaavia ja kokeneita, mutta kun tulee aika kertoa omasta osaamisestamme, alamme rajoittaa itseämme. 20 vuotta terapiatyötä tehnyt valmennusyrittäjä ei uskalla sanoa, että on tehnyt 20 vuotta terapiatyötä, kun aiempi ura on kohdistunut eri asiakaskuntaan, kuin mitä nyt tavoittelee. Valmentaja, joka on kirjoittanut tietokirjan omasta erityisalueestaan ainoana Suomessa, ei tohdi sanoa, että on Suomen paras asiantuntija omalla alallaan. Yrittäjä, joka on rohkeasti yhdistänyt kaksi toimialaa aivan uudella tavalla ja haluaisi päästä puhumaan aiheesta isommille yleisöille, ei uskalla sanoa, että on alansa paras puhuja. Verkkokauppayrittäjä, joka myy sekä itsevalmistamiaan että muiden valmistamia tuotteita, ei uskalla nostaa omaa brändiään verkkokauppansa lippulaivaksi, vaan piiloutuu muiden brändien alle…

Me kaikki pelkäämme olla oma itsemme

Pienennämme itseämme ja olemme enemmän tai vähemmän jumissa. Eilisessä valmennuksessa eräs yrittäjä totesi hyvin ”Meidän on yleensä niin helppo nähdä mitä muut voisivat tehdä tai kertoa itsestään, mutta omalla kohdallamme se on niin vaikeaa.” Näitä samoja asioita pohtii varmasti moni tällä hetkellä CV:tään päivittävä työnhakija.

Meille kaikille tapahtuu tätä, ainakin välillä. Itse olen kamppaillut samalla tavalla omien pelkojeni ja palvelujeni kanssa. Voinko yhdistää minulle rakkaat tarinankerronnan valmennukset ja mielen valmennuksen, etenkin yhden käyttämäni työkalun – hypnoosin – muihin valmennuksiini? Samalla tavalla, kuin edellisten esimerkkien yrittäjien, myös minun mieleni on täyttänyt pelko siitä, mitä jotkut asiakkaani ajattelevat. Tuskin mitään sen kummempaa, ainakaan negatiivista. Varsinkin jos pystyn ratkaisemaan jonkun heille ison ja tärkeän ongelman, paremmin kuin kukaan muu.

On sinun aikasi loistaa

Kuka haluaa palkata keskiverto puhujan tapahtumaansa? Jos voit valita kokeneen ja kokemattoman terapeutin välillä, valitset luultavasti sen, joka osaa kertoa olevansa kokenut.  On selvää, että rautainen kokemus terapiatyöstä on mainitsemisen arvoinen juttu. Jos kukaan muu ei ole kirjoittanut aiheesta kirjaa, kirjan kirjoittaja on luultavasti yksi parhaista alansa asiantuntijoista. Miksi pitää sitä vakan alla? Jos pienellä verkkokaupalla on oma vetävä erottuva brändi, se on luultavasti ainoa asia, joka saa meidät asiakkaat palaamaan juuri tuohon verkkokauppaan.

Siksi on niin tärkeää, että kerrot ensin itsellesi ja sitten asiakkaillesi, kuka oikeasti olet ja annat itsellesi luvan loistaa. Me kaikki haluamme ostaa loistavia palveluita ja tuotteita. Haluamme palkata loistavia työntekijöitä. Me kaikki haluamme, että sinä loistat. Ja me kaikki haluamme itse loistaa.

Mitä timanttia 💎 sinä pidät vakan alla?

Mieti missä asiassa sinä haluat tulla tunnetuksi. Luultavasti olet tuossa asiassa jo super hyvä. Nyt on aika, että kerrot sen itsellesi ja muille.

Aivan mahtava harjoitus, joka opin Rich Litviniltä: Kerro itsestäsi kolme asiaa, joista haluat tulla tunnetuksi. Kerro kolme asiaa, joista et halua tulla tunnetuksi. Tee video ja postaa se johonkin sopivaan foorumiin. Tai pidä vain itselläsi – mutta jos postaat videon tai vaikka blogitekstin, tulet luultavasti huomaaman huomattavasti isomman muutoksen itsessäsi. Jo näiden asioiden ääneen sanominen vie sinua aimoharppauksen kohti tavoitettasi. Luultavasti huomaat olevasi jo pitkällä kolmessa ensimmäisessä. Yhtä luultavasti kolme viimeistä eivät pelota sinua enää yhtä paljon kuin ennen. Ehkä ne jopa lakkaavat pelottamasta sinua kokonaan. Voi myös olla, että juuri ne kolme asiaa, joita pelkäät eniten, ovat sinun timanttisi. 💎

Kokeile videon suunnittelua vaikka Juha Tapion tahdittamana.

Tags: , , , , ,

Lue myös

Valikko